روش تغذيه صحيح در ماه مبارك رمضان
هر ساله پس از ماه مبارك رمضان افراد افزايش وزن پيدا مي كنند و يا ضعيف مي شوند و يا دچار بيماري هاي گوارشي مي شوند كه پرخوري و بدخوري دليل عمده اين عوارض است.
بر پايه اين گزارش فرهنگسراي علوم ، تغذيه صحيح در ماه رمضان بسيار پراهميت است و مواد غذايي چون گوشت ، مرغ ، ماهي ، لبنيات و سبزي ها بايد قسمت اعظم رژيم غذايي شخص را بربگيرد. مصرف تمام مواد غذايي بايد روي اصول و برنامه باشد. مثلا مصرف بالاي لبنيات بدون مصرف آب به ميزان كافي ، احتمال ايجاد سنگهاي مجاري ادراري را بسيار افزايش مي دهد.
همچنين مصرف مواد پروتئيني (گوشت ، مرغ ، ماهي) به تنهايي كافي نيست ، بلكه در كنار آنها بايد از سبزيجات ، سالاد ، آب و حبوبات استفاده كرد تا از يبوست جلوگيري شود و بايد در نظر داشت كه مصرف زياد غذاهاي پروتئيني باعث تشنگي مي شود. اين گزارش حاكي است ، مصرف چاي به دليل خاصيت ادرارآوري و كافئين موجود در آن توصيه نمي شود.
در خصوص كودكان و نوجواناني كه براي اولين بار روزه مي گيرند بايد تمام مواد غذايي در رژيم غذايي آنها گنجانده شود.
اين نوجوانان بايد در وعده سحر به مقدار كافي غذا بخورند و آب ميوه هايي مثل آب هويج و آب گوجه فرنگي را بسيار مصرف كنند. طبق نظر محققان ، روزه گرفتن هيچ تاثيري روي بينايي چشم ندارد ولي در هر حال جهت اطمينان از سلامت چشم پيشنهاد مي شود مواد غذايي مانند جگر ، زرده تخم مرغ ، سبزي ، هويج و گوجه فرنگي در رژيم غذايي قرار گيرد.
افطاري
بهتر است در افطار به جاي مصرف زولبيا و باميه از كشمش و خرما، شير گرم، نان، پنير، سبزي و چاي شيرين استفاده شود كه اثرات جانبي بسيار كمي هم دارند. قند موجود در خرما و کشمش سريع جذب ميشود، به نحوي که جذب از مخاط روده نيز صورت مي گيرد و به اين ترتيب ضمن ايجاد سيري از ورم و التهاب معده پيشگيري مي کند. بهتر است افراد هنگام افطار غذاهاي بسيار سادهاي نظير آش و سوپ مصرف كنند و بعد از چند ساعت شام بخورند چون دستگاه گوارش ابتدا با حجم كمي از غذا آماده فعاليت ميشود و از عطش نيز كاسته ميشود و بدن با دست آوردن حالت ثبات آماده شام ميشود. اما اين كه برخي از همان ابتدا افطار و شام را با هم مصرف ميكنند و يك دفعه مواد غذايي بسياري را وارد دستگاه گوارش ميكنند زياد مطلوب نيست . خوردن آب فراوان به هنگام افطار و سحر مضر است. زيرا، آب به سرعت جذب و دفع ميشود اما آب موجود در ميوه و سبزيجات به تدريج جذب بدن شده و نيز مصرف آن ها به دليل داشتن فيبر، موجب احساس سيري ميشود.
سحري
صرف سحري براي همه ي روزهداران به خصوص نوجوانان در حال رشد ضروري بوده و سحري بايد شامل يك وعده غذاي كامل براي هر فرد باشد. زيرا در طول روز بدن به پروتئين نيازمند است كه ميتوان با قرار دادن گوشت، برنج، حبوبات و سبزيجات در سحري پروتئينهاي مورد نياز بدن را تامين كرد و در واقع وعده ي نهار بايد در ماه مبارك رمضان براي سحر در نظر گرفته شود. بهتر است يک ساعت زودتر براي سحري بلند شد تا معده آمادگي خوردن غذاي کامل داشته باشد و بعد از خوردن غذا نيم ساعت نخوابيد. استفاده از نمک، غذاي شور و ترشيجات به ويژه در سحر مضر است نمک زياد باعث افزايش فشار خون و احساس تشنگي ميشود؛ به اين ترتيب ضمن کاهش خاصيت ارتجاعي رگ هاي خوني، سديم بيشتري به همراه مقاديري کلسيم دفع ميشود و خطر ابتلا به پوکي استخوان در روزهداران افزايش مييابد.
بازگشت به صفحه دانستني ها
|